Meer thuiszorg professionals opleiden of specialiseren

2 apr 2021

Deze week is Gilde Zorgcollege samen met Ik ben LiZ (Leermeesters in Zorg) een programma gestart waarbij mensen opgeleid worden voor een baan in de zorg of zich verder specialiseren. Niet zo heel nieuw zou je denken, maar het gaat om een leerroute met flexibele instroom waarbij de start van het traject bepaald wordt door de persoonlijke leervraag en behoefte van de andere deelnemers de groep. De deelnemers hebben heel verschillende achtergronden, leeftijden én ervaring. Dat is wél uitzonderlijk.

In de lesgroep zitten:

  • zij-instromers zoals kapsters, een schoonheidsspecialist, een schoenenverkoopster, een welzijnscoach, een defensiemedewerker en een administratief medewerker;
  • helpenden en verzorgenden die willen doorgroeien naar verpleegkundige of verzorgende-IG;
  • moeders die nu de kinderen groot zijn niet meer als vrijwilliger in de zorg willen rondlopen, maar echt als zorgprofessional.

In dit concept staat de leervraag van de deelnemer centraal. Het mbo niveau waar de deelnemer zich voor inschrijft is niet bepalend voor het eindstation. Het switchen tussen de verschillende niveaus is mogelijk gedurende het traject. Een leercoach van Ik ben LiZ en een docent vanuit Gilde Zorgcollege werken nauw samen en zorgen voor de begeleiding. Hoe lang het traject duurt, ligt aan de vooropleiding, werkervaring en gewenste uitstroomrichting van de deelnemers. Door het traject klein, compact en samen te organiseren, zijn we ervan overtuigd dat de professionals (weer) in de lead komen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Een leven lang ontwikkelen maakt je flexibel en wendbaar dat in een samenleving die snel veranderd een toegevoegde waarde is.

Francis Donkers, deelnemer: “Het enthousiasme en de ervaring spat eraf, inclusief het bewustzijn dat we met zijn allen pionieren in een nieuw leersysteem. Super om daarin te mogen deelnemen en bijdragen. Een mooie start van een bijzonder programma, en daar hoort taart bij ;).”