Kraamverzorgende

Jij zorgt voor een goede start!

Kraamverzorgende

Tijdens de opleiding tot kraamverzorgende leer je alles over het jonge gezin. Je leert hoe je een baby moet verzorgen én hoe je hier de ouders in kunt begeleiden.

Opleiding

Om ouders goed te kunnen begeleiden leer je ook veel over communicatie. Jouw taak richt zich immers niet alleen op het pasgeboren kindje en de moeder, maar ook op het gezin. Je leert de hoe je de gezondheid van moeder en kind monitort. Ook weet je straks precies hoe je de verloskundige moet assisteren tijdens een bevalling. Je krijgt een stevige basis om aan de slag te gaan in de kraamzorg.

Je gaat stagelopen in de kraamzorg en een kijkje nemen bij organisaties die zorg en begeleiding bieden aan het jonge gezin. Denk dan bijvoorbeeld aan het consultatiebureau, moeder en kindcentrum in het ziekenhuis, kinderopvang en ambulante begeleiding.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)

Over de opleiding

location_on
 • Geleen - Dr. H. van der Hoffplein 1
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 3 jaar
notifications_active Startmoment: Direct na de zomervakantie/

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

 • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Kosten leermiddelen
BOL-opleiding excl. keuzedelen ongeveer €400,- in het eerste schooljaar, daarna zijn de kosten beperkt. Exclusief aanschaf laptop. 

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Flexibel
Flexibel
Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Luistervaardig
Luistervaardig
Mensenkennis
Mensenkennis
Zelfstandig
Zelfstandig
Zorgzaam
Zorgzaam

De praktijk

Als kraamverzorgende werk je voor een kraamcentrum. Je geeft professionele begeleiding aan de ouders en de baby. Je monitort de gezondheid van moeder en pasgeborene. Je geeft veel voorlichting aan ouders over diverse onderwerpen bijvoorbeeld over verzorging van een baby, borstvoeding en de hielprik.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris ongeveer € 2089,00 bruto per maand
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Twijfel je tussen opleidingen? Geef dan tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Samen met iemand van Gilde Opleidingen bespreek je dan jouw mogelijkheden. Zo hoef je je niet voor meer opleidingen aan te melden, maar kun je meteen kiezen voor de juiste opleiding.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur